Biene våre

I 2015 fikk skolen bier. Tre bikuber har fått bosted nord for «Dragemuren.» Der har biene det veldig fint, de trives og produserer honning. «Tambiene er gode pollinatorer. I store kolonier jakter de i den tidligste vårsol etter første blomstring. Slik fortsetter de hele sesongen gjennom. Sammen med andre insekter sørger biene for bestøvning av opptil 1:3 av våre matvekster. En bugnende overflod av frukter, bær, nøtter og røtter av høy kvalitet er resultatet. Uten bier, ingen jordbær, ingen bringebær, epler, appelsiner, bananer, ingen sjokolade, mandler, marsipan, ingen kaffe, avokado, gulrot, løk, paprika, tomater. . . listen er uendelig. Disse vekstene er igjen maten til våre produksjonsdyr. Dette betyr at nær 80 % av det vi har på matbordet er avhengig av de flittige tambiene. I tillegg får vi en rekke bie-produkter som honning, voks og ikke minst medisin.» Biene vi skal få er vennlige bier, levert av Terje Reinarten. Vi er så heldige at vi har fått tak i en autorisert birøkter som skal stelle biene og sørge for at de trives hos oss. Hans navn er Christian Messenbrink, noen av dere kjenner han kanskje igjen fra julemarkedet vårt hvor han selger honning. Skolen har et ønske om at elevene skal få et innblikk i hvordan kretsløpet i naturen fungerer og viktigheten med å ta vare på våre omgivelser. For at dette engasjement skal vokse frem trenger elevene kunnskap og tilknytning til sine omgivelser. Hvis elevene er glade i naturen og de skapningene som lever der vil de lettere engasjere seg for at de skal ha det bra. Skolen med Nina Moi i spissen arbeider for at elevene skal ha grønne spirende omgivelser, og det legges vekt på elevdeltagelse. Det er ikke tilfeldig hva som plantes rundt skolen vår, omtanken for bier og insekter er et viktig element. At vi kan høste honningen, eller flytende gull når høsten kommer er bare et gode på toppen av det hele.

Mer info om bier: www.honningcentralen.no www.bybi.no www.norges-birokterlag.no Anbefalte filmer: Queen of the sun: http://www.queenofthesun.com/. Vanishing of the bees: http://www.vanishingbees.com/ More than honey : http://www.morethanhoneyfilm.com/about.html Små filmklipp for barna: Alt om bier på 5. min https://www.nrk.no/skole/?page=search&q=&mediaId=15860 Livet i en bikube http://nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/464893.

Er det ikke farlig med bier?

Skolen har tre bikuber i hagen, og noen tenker kanskje at det medfører en risiko for å bli stukket. Realiteten er den at biene ikke bryr seg oss om, de er ikke interessert i matpakken eller saftflasken. De vil ha blomster de kan samle pollen og nektar fra. De er opptatt av å samle inn mat slik at de er sikret gjennom vinteren og dette arbeider de flittig med fra sesongen starter i april- oktober. Biene har alle ulike oppgaver i kuben. Dronningen legger alle eggene, mens dronene bare bidrar med befruktningen og alle arbeiderbiene gjør jobben. De steller med yngelen, forer dronningen, holder det rent, bygger, lager honningen, holder vakt så ikke uvedkommende kommer inn i kuben og drar ut for å sanke pollen og nektar. Vaktbiene tar jobben sin på alvor og verner om den livsviktige dronningen som holder liv i kuben. Når biene røktes på en god måte er ikke stikkfaren større enn fra andre insekter. Det kan være greit å sjekke med legen om barnet ditt er allergisk slik at vi kan ta noen forhåndsregler. Birøkteren vår er allergisk, men det stopper ham ikke å jobbe med bier. Skolen har allergitabletter tilgjengelig hvis noen skulle få en reaksjon, men vi har ikke mulighet til å ha EPI-penn da dette er respektbelagt.

 Mer info om allergi: http://www.norges-birokterlag.no/hvordanstarte2.cfm?pArticleId=29650


Bie-gården