Julemarkedet


Dato for årets julemarked er lørdag 23. november - hold av dagen!

Informasjon om levering av salgsvarer og mat

Info fra Julemarkedskomiteen

Julemarkedet arrangeres årlig lørdagen en uke før første søndag i advent, og er en stemningsfull innledning til adventstiden med husflidsprodukter, julegaver, kunstutstilling, steinbod, godteribod med hjemmelaget godteri, snekkerverksted og juleverksted. Det hele finner sted i familievennlige rammer med diverse husdyr, grilling, restaurant, kafé, egen barnebod (kun adgang for barn), dukketeater, musikk og underholdning. Markedene på steinerskolen er kjent for å ha flotte varer til salg som foreldre og elever har laget.
Julemarkedet på Steinerskolen har en lang og flott tradisjon. Det er et viktig arrangement for barna, foreldrene og lærerne ved skolen og barnehagen, og skaper samhold, engasjement, opplevelser og mange gode minner. Markedet er et stort sosialt arrangement, der foreldre og elever blir bedre kjent med hverandre, og der vi sammen lager flotte produkter og aktiviteter for alle som er tilknyttet skolen og barnehagen. Foreldrene får tildelt oppgaver/vakter, leverer inn varer for salg, hjemmelaget godteri til godteboden og kaker, smørbrød e.l. til kaféen. Alle foreldre er med for å skape en fantastisk fest på skolen og for å tjene inn penger til elevene.
Inntektene fra julemarkedet går til Foreldreforeningen ved skolen. Disse pengene blir så delt ut til flotte tiltak for alle elevene: skoleturer, leirskole, instrumenter, lekestativer, utstyr til skolehagen, utflukter og arrangementer som vinterball, fester og forestillinger. Alle som har gode ideer til hva elevene kan delta på, kan søke Foreldreforeningen om penger. Dagen er også en ypperlig anledning til å vise skolen og barnehagen fra sin beste side. God reklame er viktig for å bidra til økt rekruttering av nye elever i fremtiden.

Hver familie skal levere følgende til julemarkedet:
 • Salgsvarer til en samlet salgsverdi av 600 kr (se tips under)
 • Hjemmelaget godteri til godteboden, en porsjon (flere små poser som tilsammen fyller ca en isboks) per barn
 • Kaker, smørbrød eller mat til grillen (dette blir fordelt på vaktlistene)
Oppgaver ved julemarkedet:
 • Hver familie får tildelt en vakt på lørdagen. Det er VIKTIG at ALLE stiller på oppsatt vakt! Skoleelever fra 7-10 klasse får tildelt en egen vakt. Det er obligatorisk oppmøte (en skoledag for barna)
 • Loddbøker blir levert ut til barna månedskiftet oktober/november. 
 • Loddsalget er en viktig inntektskilde for julemarkedet og vi oppfordrer alle til å gjøre en innsats for å selge ut loddbøkene. Mange sliter med at få har kontanter hjemme, men man kan også betale med vips, og vi håper dette vil gjøre loddsalget lettere!

Tips til salgsvarer:

Noen synes det er gøy å lage forskjellige ting til julemarkedet, andre finner sin nisje og lager sin spesialitet fra år til år, mens det er mange som hver høst lurer veldig på hva de skal lage til julemarkedet. Svaret fra oss i julemarkedskomiteen er at det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan levere! Det beste tipset er å lage noe du selv ville kjøpt, eller noe du ville like å gi bort eller å få i gave. Prikken over i-en er pen innpakning, dette gjør alle varer lettere å selge! Men trenger du noen tips har vi samlet diverse oppskrifter og forslag til nettsider for å få inspirasjon under. Ønsker du mer inspirasjon er f.eks pinterest og instagram full av ideer!
Hver familie skal levere varer til en salgsverdi av ca 600 kr. Varene må være nye og hjemmelagde. Varer i naturmaterialer selger best, og er mest i tråd med julemarkedets profil. Har du en enkel oppskrift eller er god på å lage noe så er det bra med mye av samme vare, gjerne med litt variasjoner. f. eks strikkede kjøkkenkluter i div farger -eller spikka tredyr, f eks en stor flokk sauer, vi trenger litt mengde og utvalg i hver varegruppe. Det er vanskelig å sette antall ettersom dette kommer an på type vare, omfanget av arbeidet og mulig salgsverdi. Vi oppfordrer alle som leverer varer om å komme med prisforslag ut fra material- og tidsbruk, spesielle ønsker om utstilling av varen osv., legg gjerne ved en lapp med info om dette. Det gjør det lettere for de som skal stille ut og prise varene til julemarkedet.
De ulike kategoriene du kan velge mellom er grovt sett ulike typer håndarbeid og husflidsartikler, varmmat til bondekjøkkenet, brød/boller/delikatesser til brød/delikatesseboden eller gevinst til lotteriet. Det er ingenting i veien for å levere litt av hvert heller – lag det du synes er gøy!

Håndarbeid / husflidsprodukter
Populære varer:
 • Utkledningstøy som kapper, tyllskjørt, kroner i tovet ull
 • Småstrikk - luer, votter, ullsokker (store størrelser til dame og herre ønskes mer av)
 • Hårbøyler med pynt, f.eks. en hekla blomst på 
 • Leker som strikka dyr, sydde dukker
 • Treleker – dyr, gjerder laget av pinner, tresverd og skjold
 • Såper, hudkremer, kroppsskrubb etc.
Oppskrifter:
https://eventyrbarna.wordpress.com/tag/lykt/ - stjernelykter i papir
https://static1.squarespace.com/static/56ea8338b654f9c7a02acfc1/t/580a777ad2b85758b40f86e6/1477080957445/penaloppskrift.pdf - steinerskole pennal
https://www.stoffogstil.no/tjenester/gratis-monster - diverse symønster
https://www.youtube.com/watch?v=thRo0cbb_Rg - oppskrift strikket katt
https://www.pickles.no/strikkehjelpen - strikketips og råd
https://www.garnstudio.com/home.php?cid=1 - her er det mange gratis oppskrifter på ALT mulig!
https://bonzostrikk.wordpress.com/2017/01/26/sma-strikkede-dukkerbamser-eller-lommevenner/- små bamser
http://karnknits.blogspot.com/2017/01/lommevenn-strikkeoppskrift-med-bilder.html - små bamser
https://www.gruten.no/media/illustrations/Grutens-kaffeskrubb-oppskrift.pdf - kroppsskrubb
http://moseplassen.com/2013/04/bygg-fuglekasse-arbeidstegninger/ - fuglekasse
https://www.natalietrusler.com/mama-makes-wool-fleece-christmas-angel/ - ullengler
Varmmat til bondekjøkkenet
Ca 20 porsjoner varmmat av din favorittrett leveres bondekjøkkenet lørdag morgen. Avtales på forhånd, send mail til julemarked.lorenskog@steinerskolen.no 
Delikatesseboden
Populære varer:
 • Bakverk som leveres må være ferskt! Boller, skillingsboller etc er kjempepopulært og går raskt unna! Brød er også svært populært. Husk at for å oppnå salgsverdi på 600 kr bør man levere 10-12 brød. Du kan godt levere noen brød sammen med noe annet.
 • Hjemmelaget saft, syltetøy, gele
 • Tørket sopp, urtesalt, krydderoljer, te
 • Delikatesser til dyrene går også an, som dekorativ fuglemat
Oppskrifter:
https://www.moseplassen.no/2013/09/slik-lager-du-urtesalt/ - urtesalt
https://www.moseplassen.no/2013/12/slik-lager-du-meiseboller-i-figurform/ - fuglemat
http://moseplassen.com/tag/lag-fuglemat/ - fuglemat
Gevinster
 • Bøker
 • Gavekort på massasje, konserter etc.
 • Sportsutstyr
 • Ting til hjemmet, lykter, pledd
 • Gevinstene må være nye og ubrukte, men trenger ikke være hjemmelaget

Tips til godteri:
Husk at delikat og pen innpakning av godteri ofte gir mersalg. Bruk f eks små cellofanposer med et pent bånd på og en fin merkelapp.
Karameller er etterspurt, godteri på pinne er også populært (pepperkaker, cake- pops, marshmallows, glaserte epler etc), samt marengs, marsipan, brente mandler, havrekuler og ulike typer konfekt. http://www.detsoteliv.no har mange gode oppskrifter.
Noen etterspør også litt sunnere godteri, så raw konfekt og annen sunn snacks kan være et godt alternativ. Se f eks https://soma.no/oppskriftskategori/juleoppskrifter/ for inspirasjon, eller google raw konfekt, så kommer det opp mange fristende forslag.
NB! HUSK ETIKETT MED INNHOLDSBESKRIVELSE!

JULEMARKEDSKOMITEEN
Julemarkedskomiteen består av minst to representanter fra hver klasse og barnehagen, samt en lærerrepresentant. De har møter hver mandag fra midten av september og frem til markedet. Medlemmene får ansvar for hver sin bod i forbindelse med markedet, disse rigges torsdag/fredag før markedet. I tillegg trengs det representanter til rigging av utemarkedet. Søndag etter julemarkedet møter komiteen og utegruppa for å hjelpe til med den siste oppryddingen så skolen og barnehagen er klar til bruk igjen mandag morgen.
Jo flere som hjelper til, jo raskere går det, så vi ønsker også støttemedlemmer som ikke trenger å delta på møtene i forkant, men som ønsker å delta ekstra i forbindelse med julemarkeds-helga med rigging og pynting, prising av varer og opprydding.
Ønsker du å være med i julemarkedskomiteen i år, enten som medlem eller støttemedlem - ta kontakt!
Første møte i julemarkedskomiteen er mandag 17.09.18 kl 18.00.
Julemarkedet er en magisk opplevelse med alle de spennende bodene våre både ute og inne. Vi gleder oss til et stemningsfullt julemarked med mange flotte opplevelser for store og små! TUSEN TAKK til hver og en for all innsatsen som dere bidrar med for julemarkedet! Det kommer barna våre til gode!

Har du spørsmål til årets julemarked, ta kontakt på julemarked.lorenskog@steinerskolen.noeller mobil 95164772.


Vennlig hilsen

Hege Uthaug Pedersen
Leder i julemarkedskomiteen