Skoleturer

Elevene får være med på tre store skoleturer i løpet av de fire siste skoleårene: et leirskoleopphold i 7. klasse, sykkeltur i Danmark i 8. klasse og en rundreise i Irland i slutten av 10. klasse.  

Det arrangeres også noen mindre turer: Besøk til sølvgruvene i Kongsberg i 4. klasse, samt kanoturer med overnatting i 6. og 9. klasse.

Leirskole 
7. klasse er på en ukes leirskoleopphold tidlig på høsten. Sted for oppholdet bestemmes ca. et halv år i forveien. Høsten 2018 hadde klassen et flott opphold på Kragerø Maritime leirskole. De fikk se og sanse havet, lærte om livet i fjæra, sjøvett, seiling og deltok i en regatta.

Sykkeltur i Danmark
Hvert år reiser 8. klasse på sykkeltur til Danmark. I løpet av skoleåret har klassen lært om de store oppdagelsesreisende, som f.eks. Vasco da Gama og Columbus. Denne turen er klassens egen oppdagelsesreise, hvor man sykler rundt i Vendsyssel etter et planlagt rute, og bor på speiderhytter beliggende i vakre landskap nær skog og strand. Etter en ukes tur vender klassen tilbake til Norge, mange fine opplevelser rikere.

Reisen til Irland
Intensjonen med denne turen er å reise i Vesterled slik våre forfedre gjorde og "kamp for frihet" som er hovedtemaet i historien i 10. klasse.
Det var norske vikinger som grunnla hovedstaden Dublin bla, og på vestkysten er vi innom Smervick som betyr Smørvik. Her kjøpte de smør, og «beach» heter strand. Dette er noen spor nordmenn har satt på denne grønne øya. Vi reiser rundt med buss og besøker bla. Newgrange, et arkeologisk område som står på verdensarvlisten, Titanicmuseet og location for "Game of Thrones" i Belfast. Vi ser også gatebildene som viser konflikten mellom protestanter og katolikker, unionister og IRA har satt på byen. Her fins også et jernbanemuseum.

Helt i nord går vi på Giants Causeway som er sekskantede basaltsøyler som kommer opp av havet og som er like gamle som Det norske grunnfjellet. På vei mot vest stopper vi i Derry eller Londonderry og ser på minnesmerkene fra Den irske frigjøringskampen. Vi sover på ungdomsherberger, møter folk fra mange land og får praktisert engelsk. Magesuget på de 400 m loddrette klippene mot Atlanterhavet Cliffs of Mohare, vil aldri glemmes, heller ikke møtet med en sauebonde og hans viktigste hjelper, gjeterhunden.
Vi krysser Irlands eneste fjord Shannon med ferge, besøker større og mindre byer, hører folk snakke gammelirsk (gælisk). Vi går på fjelltur, og på strandtur for å høre Atlanterhavsbassen lengst vest i Europa. Vi besøker slott, ser palmer som er store i sør og små i nord, spiller og synger på puber og får høre irsk folkemusikk.
Turen avsluttes i Dublin hvor vi besøker Trinity college og Book of Kells, Europas eldste bok, håndskrevet og illustrert av munker, biblioteket med skulpturer av verdens filosofer og forfattere, samt location for Harry Potter filmene. Guinness storehouse er også verdt et besøk, samt Dublin Castle. Turen avsluttes med en bedre festmiddag med taler, sang og kanskje en dans vi har lært på turen.
Denne turen berører mange fag som vi har hatt, historie, geografi, geologi, botanikk, språk og musikk m.m.

Turen planlegges av Pedagogisk leder i samarbeid med klasselærer, og informeres om på foreldremøte og med elevene i klassens time.

Kontrakt for deltagelse på tur til Irland

Pakkeliste

8. klasse sykler i Danmark


Et av høydepunktene på Irlandsturen er et besøk på Cliffs of Moher.


I 9. klasse drar vi på kanotur. En flott naturopplevelse!